søndag den 25. september 2011

Svendeprøve del 1

 Endelig er jeg ved at være klar til den ultimative prøve på, om det er mig eller rokken og fibrene, der bestemmer.
For et stykke tid siden købte jeg denne DVD og denne bog.
I bogen fortæller Margaret Stove, hvordan hun arbejder sig frem til at kunne spinde og strikke så fin lace, at et færdigt sjal kan trækkes igennem en vielsesring.

DVDen er studeret grundigt, og nu er jeg altså klar til at tage udfordringen op.
Første skridt var at bestille den rigtige fine merino, og det lykkedes mig sørme at finde en forhandler lige henne om hjørnet.
Jeg har fået 4kg. råuld fra får og lam. Kan lige hilse og sige at 8 kg. fint merino er meget, rigtig meget.

Næste skridt er at vaske ulden i meget varmt vand for at fjerne den store mængde lanolin, der er i merino. Jeg har vasket mindre portioner i ca. 80 gr. varmt vand, og vægten er blevet halvveret. Til gengæld har jeg nu nogle luftige og bløde fibre, der er nemme at forberede til spinning.
Service oplysning: Uld tager ikke skade af det varme vand, blot man husker at lade ulden køle af mellem de forskellige faser i vaskeprocessen. Det er, når der sker pludselige temperaturskift at ulden filter.



Efter at ulden er vasket, har jeg flick kartet den. Jeg har været omhyggelig med, at ulden vender den samme vej, og at fibrene er blevet parallelle, så jeg kan spinde et stærkt og glat kamgarn. Jeg anvender nogle af de råd, der er på DVD´en, bl.a. at spinde fra tippen på alle stablerne, dette er modsat, hvad jeg ellers har lært, men iflg. Stove, skulle det forhindre den færdige merino i at fnulre, og det er da et forsøg værd, da jeg er mere end almindelig træt af det triste udtryk, en strikket beklædningsdel kan få i brug.



Iflg. opskriften skal jeg nå en løbelængde på 1500m. pr. 100gr., væsentlig mere end jeg plejer at kunne klare, men som det ses, har jeg opnået en WPI på 35, så nu er jeg meget tæt på. WPI er engelsk og er betegnelsen for, hvor mange omdrejninger et garn kan få på 2,5 cm.

 Nu er det så bare at få spundet de ca. 150gr. der skal bruges til sjalet, og håbe at jeg kan være konsekvent i spinningen og tvinningen.
Det er ihvertfald ikke TV spinning, så indimellem bliver der strikket strømper og lignende.

5 kommentarer:

Karen sagde ...

arj hvor spændende! Hvad bruger du til at vaske råulden? Vaskemiddel, eddikke eller hvad gør man?
Hvad betyder det at spinde fra tippen? Vil det sige at man ikke må spinde ned langs siderne eller?
Glæder mig til at følge din proces!

Unknown sagde ...

Karen, tak for din kommentar. Jeg har vasket ca. 200gr. snavset uld i 5l. varmt vand tilsat 3spsk. almindeligt opvaskemiddel. Når garnet er færdigspundet bliver det vasket i uldvaskemiddel på helt sædvanlig vis.
Tippen er den ende der er udvendigt på stablen, modsat klippesiden. Fibrene trækkes ud på samme måde som i en kæmmet top.

Susanne sagde ...

Ohhh, ja. jeg har igså DVD´en og købte bogen for laaaang tid siden:0)

1500m/100gram er tyndt!!!! Og det tager en hel krig. Vi har jo været i gang på håndtenene........
Men du har vel turboen slået til, ganske som du plejer *GGG*

Er meget spændt på, at se dit garn på lørdag :0) :0) :0)
Og glæder mig rigtig, rigtig meget til at se dit færdige sjal Hvilket mønster vil du strikke???
Knus

Unknown sagde ...

Susanne, Sonataen er rigtig god til det tynde, jeg har næsten en spole fuld og ja, det er meget. Tænker det er blevet til omkring 12 timers spinning i week-enden ;0).
Sjalet skal være "Thistle og Fern. Der strkkes kanterne nemlig på det kvadratiske stykke. I de fleste andre opskrifter i bogen, syes kanten på, og er ikke helt sikker på at jeg kan gøre det ordentligt, og med alt det forarbejde SKAL resultatet leve op til mine forventninger. Iøvrigt en god DVD der er fuld af gode tips og indsigter.
Glæder mig over at du også kommer lørdag, det vidste jeg ikke.

Unknown sagde ...

Hvordan har du fået din uld tørret?
Jeg fik sidste år en KÆMPE sæk uld fra en af mine kammerater (kødfår) som jeg kunne arbejde ud fra. Jeg fik det vasket og alt gik som planlagt, lige indtil at det skulle tørres.

Jeg lagde det ud i et tyndt lag på et lagen udenfor, men det tørrede slet ikke som planlagt. Det tog mig 4 dage for det at blive tørt. Det kan da ikke passe? Hvordan fik du dit uld tørret?

På forhånd tak!

Mvh. Anne Mette